
E-87-10 Reimbursement for costs and expenses
in worker’s compensation proceedings

Facts

Under section 102.26 of the Wisconsin Statutes, the department may provide
in its order or award in any worker’s compensation proceeding that an attorney’s
fee not greater than 20 percent of the amount recovered for the injured employee
be paid directly to the employee’s attorney from the order or award.  The amount
of fees charged and received is subject to scrutiny and approval by the department
under subsection (2) of the Statute.  Under section 102.26(3)(b)2, Stats., ‘‘[a]t
the request of the claimant medical expense, witness fees and other charges
associated with the claim may be ordered paid out of the amount awarded.’’
There is no provision in the Statutes for departmental scrutiny of the amount or
nature of costs, as there is for fees under section 102.26(2).  Under section
102.26(4), Stats., ‘‘[t]he charging or receiving of any fee in violation of this
section shall be unlawful, and the attorney or other person guilty thereof shall
forfeit double the amount retained by him, the same to be collected by the state
in an action in debt, upon complaint by the department.’’

Question

May a lawyer ethically seek to recover unreimbursed costs directly from a
worker’s compensation claimant-client outside of the worker’s compensation
proceedings?

Opinion

Yes, assuming that: (1) the unreimbursed costs were reasonable and neces-
sary to adequate representation and were not expenditures ordinarily viewed by
courts as components of attorney’s fees [See generally Committee on Profes-
sional Ethics Formal Opinion E-84-6]; and (2) that recovery of the specific costs
or expenses in question is not otherwise proscribed by law consistent with
judicial authority and standards in regulating the practice of law.  See, e.g., State
ex rel. Reynolds v. Dinger et al., 14 Wis. 2d 193, 206, 109 N.W. 2d 685 _____
(1961).
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Further assuming that the specific unreimbursed costs and expenses in
question ordinarily would not be deemed an element of attorney’s fees in
representation involving litigation, the committee concludes that the standards
of professional conduct for attorneys will continue to require that the client
remain ultimately liable for payment of such costs and expenses under SCR
20:1.8(e), unless it has been agreed that reimbursement will be contingent on a
recovery in a matter.  Compare SCR 20.26(2) [Code of Professional Responsi-
bility] and SCR 20:1.8(e) [Rules of Professional Conduct for Attorneys].
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